Zapiekankę proponuję podać z kefirem lub maślanką.
Składniki:
0,5 kg ziemniaki,
3 szt cebula,
30 dkg kiełbasa,
10 plasterków ser żóły salami,
200 ml śmietana słodka,
do smaku przyprawa do zapiekanki,
do oprószenia papryka słodka mielona
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać z skórki, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie około 8-10 min .Odcedzić.Cebulę obrać ,pokroić w piórka.Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków zalać śmietaną wymieszaną z przyprawą,cebulę,kiełbasę i na końcu ułożyć plasterki sera.Zapiekankę oprószyć słodką papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 25 min.
Komentarze