Zapiekanka chłopska z ziemniakami, kiełbasą i brokułem

4.51 (144 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe zapiekanki
    1 brokuł (500 g)
    1 kg ziemniaków
    4 kiełbasy np. śląskie (430 g)
    40 g słoniny wędzonej
    40 g boczku wędzonego
    1 mała cebula
    125 g margaryny
    przyprawa do ziemniaków
    1/2 kostki sera (125 g)

    Na beszamel
    2 duże łyżki masła
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska)
    400 ml mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka chłopska z ziemniakami, kiełbasą i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze (5 minut). Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka i ugotować w mundurkach (około 12 minut od momentu zagotowania się wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Gotowe składniki zapiekanki. 2. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk.
  • W trakcie układania warstw zapiekanki. 3. Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą do ziemniaków, albo krócej można je tylko natłuścić i posypać przyprawą (ja chwilę przysmażałam z każdej strony).
  • W trakcie układania warstw zapiekanki 4. Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewać mieszając, aż do momentu zgęstnienia.
  • Gotowa do włożenia do piekarnika zapiekanka. 5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i po bokach masłem. Układanie warstw: 1. Na dnie naczynia rozetrzeć nieco sosu beszamelowego, na to ułożyć gęsto ziemniaki, następnie kiełbasę, na nią całość brokuła, po czym polać ułożone właśnie warstwy połową sosu beszamelowego. 2. Ponownie ułożyć ziemniaki, kiełbasę, posypać słoniną i boczkiem, polać pozostałym sosem beszamelowym. 3. Na samej górze ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać je serem. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kiełbasa Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować