Zapiekanka z młodych ziemniaków z kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrob i opłucz.
Cebulę obierz.
Ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokrój w plasterki. Każdy ze składników pokrój do osobnej miseczki.
Ziemniaki podziel na trzy porcje, kiełbasę i cebulę na dwie. Nie musisz rozdzielać, chodzi o orientacyjne ilości.
W naczyniu do zapiekania (musi być z pokrywką) układaj warstwami: ziemniaki, kiełbasę, cebulę, ziemniaki, kiełbasę, cebulę i ziemniaki.
Podczas układania cebulę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Wierzch również oprósz przyprawami.
Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ziemniaki są gotowe.
Porady
Najlepiej podać z kiszonymi ogórkami. Danie można podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Komentarze