Wiemy wszyscy, że kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Pokusiłam się zrobić z niej zapiekankę i przyznam, że była wyśmienita.
Składniki:
120 g kaszy gryczanej + bulion do jej ugotowania
2 udka z kurczaka
150 tartego sera żółtego
2 małe cebule + 2 małe ząbki czosnku
3 jaja
200 g świeżych pieczarek + łyżka masła do ich przesmażenia
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ulubione przyprawy
2 pomidory pokrojone w krążki
masło do wysmarowania naczynia + bułka tarta do obsypania
olej do smażenia
Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę stawić do gotowania na bulionie własnym lub z kostki, w tym czasie z umytych udek zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości, odrzucić błonki i tłuszcz.
2.Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawami i lekko przesmażyć na gorącym oleju, tak aby tylko się ścięło.
3.Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, wymieszać z ugotowaną i odcedzoną kaszą, doprawić do smaku.
4.Dodać usmażone mięso, tarty ser żółty, jajka, łyżkę mąki, przyprawy i wymieszać. Jeżeli uważamy, że masa jest za gęsta można wlać trochę bulionu z gotowania kaszy.
5.Do gotowej kaszy dodać lekko przesmażone na maśle pokrojone pieczarki,
6.wymieszać i wyłożyć do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.
Na wierzch ułożyć plastry pomidora, posypać lekko solą i ulubionymi ziołami.
7.Zapiec w piekarniku w 180 stopniach ok. pół godziny.
Podawać na gorąco, można polać dowolnym sosem.
Smacznego !!
Porady
Z tej samej masy gryczanej można usmażyć placki, są bardzo smaczne i syte.
Komentarze