Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce masła. Jak się zeszkli wsypujemy kaszę. Dodajemy majeranek i smażymy.
2.Po ok. 5-7 min. całość zalewamy bulionem (u mnie warzywny) do przykrycia kaszy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wchłonięcia przez kaszę całego płynu.
Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
3.Pieczarki kroimy i smażymy na łyżce masła do zrumienienia. Odstawiamy do ostudzenia.
4.Do chłodnej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę sery.
5.Następnie wbijamy jajka, przekładamy połowę pieczarek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
6.Naczynie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i układamy na wierzch resztę pieczarek Kładziemy na wierzch gałązkę tymianku i wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
7.Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę do przestudzenia i związania się. Ok. 1/2 godz.
Smacznego !
Porady
* zostawiamy sporo miejsca w naczyniu przed pieczeniem, bo zapiekanka zwiększy 3-krotnie swoją objętość
* możemy użyć bulionu grzybowego i dodać suszonych grzybków
Komentarze