Zapiekanka z kaszy gryczanej

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

smaczna szybka zapiekanka

  • 60 min

Składniki:


  • 400 g kaszy gryczanej
    500 g pieczarek
    4 kiełbaski ja dałam śląskie
    4 srednie marchewki
    2 cebule
    100 g sera żółtego
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
    podsmażyć ją na 1 łyżce masła.
    Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i
    smażyć do odparowania wody,
    Doprawić solą i pieprzem.
    Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne
    warstwy
    podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy.
    Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika
    nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
    Podawać gorącą
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować