Zapiekanka z jabłek i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki gotuję 15 minut w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję ziemniaki i odstawiam do przestygnięcia. Następnie kroję na półcentymetrowe plasterki i przekładam do sporej miski.
2.Na patelni roztapiam 25 g masła, dodaję pokrojoną cebulę, cukier, dodaję gałązki tymianku i duszę na wolnym ogniu około 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję pozostałe masło, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Usuwam gałązki tymianku i mieszam w misce z ziemniakami.
3.Jabłka obieram, kroję na kawałki podobnej wielkości jak ziemniaki i przekładam do miski. Doprawiam do smaku, solą, pieprzem i tymiankiem. Wlewam bulion z winem, mieszam i przekładam do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i szczelnie zawijam folią aluminiową /błyszczącą stroną do dołu/.
4.Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 50 minut. Potem odkrywam zapiekankę i piekę przez chwilę, aż ładnie się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Komentarze