Zapiekanka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać jajko, keczup, roztarty czosnek, sól i pieprz, i wyrobić na jednolitą masę.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w cienkie paski, ziemniaki w cieniutkie talarki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na spód rozłożyć połowę ziemniaków, następnie warstwę cebuli, pieczarki, mięso, i na wierzchu pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę oprószyć przyprawami. Do śmietany dodać jajko, starty ser, odrobinę soli, dokładnie wymieszać i zalać ułożone produkty. Wierzch posypać bułką tartą i wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać ok. 50 minut, aż wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
Podawać z surówką.
Komentarze