ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kto z Nas nie lubi zapiekanek. Nie dość, że są pyszne i sycące, to zazwyczaj łatwe w przygotowaniu. Poza tym można je przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko zapiec i obiad gotowy. Dzięki różnorodności pomysłów na ich wykonanie, nigdy się nie nudzą. Warto mieć w domu zapas tartego parme

  • 60 min

Składniki:

  • - 400 g makaronu, np. kokardki lub świderki
    - 500 g filetu z kurczaka
    - 300 g pieczarek
    - 3 łyżki oleju
    - 4 płaskie łyżki mąki
    - 600 ml mleka
    - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    - 40 g parmezanu
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju i gdy będzie już rumiany przełóż go do salaterki.

  • 2. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na tej samej patelni. Dopraw solą i pieprzem i duś chwilę.
  • 3. Makaron ugotuj al dente.
  • 4. Do pieczarek dodaj mąkę i przesmaż. Dolej mleko, dodaj gałkę muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
  • 5. Do mięsa w salaterce dołóż odcedzony makaron i większą część sosu pieczarkowego. Wszystko wymieszaj.
  • 6. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego, zalej resztą sosu a na wierzchu posyp startym parmezanem.
  • 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj około 25 minut. Możesz podać z dodatkowym parmezanem do samodzielnego posypania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować