300 g makaronu,
większa cukinia,
nieduży por (biała i jasnozielona część),
10 plastrów szynki,
łyżka oleju,
opakowanie mozzarelli,
sól,
oregano,
odrobina pieprzu cayenne,
bazylia,
350 g sosu spaghetti w słoiku.
Zapiekanka makaronowa z cukinią i sosem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Cukinię kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, szynkę w mniejsze kawałki.
Warzywa podsmażam na oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko zmiękną dodaję szynkę i smażę jeszcze chwilę.
Następnie dodaję sos, jeszcze przez chwilę gotuję na małym ogniu.
Makaron dokładnie mieszam z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam półplastry mozzarelli.
Całość zapiekam około 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze