Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika
60 min
Składniki:
4 duże ziemniaki
duża marchewka
200 g mrożonego szpinaku
kilka różyczek kalafiora
150 g boczku wędzonego
pomidor
szczypiorek
100 ml śmietanki 12% z kartonika
250 g sera korycińskiego lub mozzarelli
ząbek czosnku
czerwona cebula
sól, pieprz
łyżka masła
Zapiekanka kalafiorowa z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.
2.Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem.
3.W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.
4.Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.
5.Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Przed podaniem posypać szczypiorekiem
Porady
Do zrobienia sosu serowego można użyć serka topionego
Komentarze