Zapiekanka kalafiorowa

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna, sycąca zapiekanka na obiad dla całej rodziny.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior,
    50 dag mięsa mielonego,
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
    200 g śmietany 18%,
    1 cebula,
    4 łyżki oleju,
    20 dag sera żółtego,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mąki,
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    ostra mielona papryka,
    szczypiorek.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zachować wywar. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać mięso i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką , przyprawą do kurczaka. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania zasmażki.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę wymieszać z 2 szklankami wywaru z gotowania kalafiora, dodać zasmażkę, połowę sera i gotować około 5 minut do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kalafior, mięso polać sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekankę piec 20 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować