Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zachować wywar. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać mięso i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką , przyprawą do kurczaka. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania zasmażki.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę wymieszać z 2 szklankami wywaru z gotowania kalafiora, dodać zasmażkę, połowę sera i gotować około 5 minut do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kalafior, mięso polać sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekankę piec 20 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze