Kalafiorowa zapiekanka

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Moi domownicy kalafior bardzo lubią,więc taka zapiekanka znika z talerzy w mgnieniu oka.

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g ryżu-3 kolory

    1 mały kalafior

    200 g groszku konserwowego

    4 łyżki startego żółtego sera

    200 ml rosołu

    około 80 ml śmietany 18%

    natka pietruszki

    sól,pieprz do smaku

    30 g masła

    1 łyżka mąki


    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kalafiorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki,opłukać w zakwaszonej octem wodzie.Zalać wrzącą osoloną wodą .Ugotować

    .
  • 2. .Ryż ugotować według przepisu.Odcedzić,przyprawić solą i pieprzem do smaku
  • 3. Masło rozpuścić na patelni ,dodać mąkę,lekko zasmażyć,następnie powoli wlać zimny rosół,mieszając trzepaczką ,zagotować.Połączyć ze śmietaną oraz drobno poszatkowaną natką.Przyprawić solą ,pieprzem do smaku
  • image-0hgbh0x 4. Żaroodporne niewielkie naczynie natłuścić ,nałożyć ryż.
  • image-1b94jcv 5. Na ryż rozłożyć groszek
  • image-1y5tbqm 6. Posypać żółtym serem
  • image-1gknqyu 7. Następnie rozłożyć kalafior
  • image-2aa1y8s 8. Zalać przygotowanym sosem
  • 9. .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 35 minut w tepm.200 st.C
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować