Zapiekanka kalafiorowa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.
Kalafiora gotujemy na parze na pół miękko. Obrane ziemniaki kroimy w talarki i smażymy również na pół miękko na oleju. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, solimy. Kalafiora dzielimy na różyczki (jeśli nie zrobiliśmy tego przed gotowaniem) i układamy na ziemniakach. Zalewamy beszamelem. Zapiekamy ok. 30 minut na dolnej półce piekarnika
Komentarze