Warstwowa zapiekanka pod beszamelem

0 (0 ocen)

Smaczna i sycąca

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    70 dag mięsa mielonego (wieprzowe)
    70 dag brukselki (świeża lub mrożona)
    średnia cebula
    2 łyżki oleju
    łyżka przyprawy do ziemniaków
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna (najlepiej swojej roboty)
    Sos :
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    serek topiony 100 g
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa
    Dodatkowo:
    100 g sera żółtego startego na grubych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy Ser

Warstwowa zapiekanka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry ok. 7 mm. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać przyprawą do ziemniaków.
  • zapiekanka - kolejna warstwa 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy.
    Wyłożyć na ziemniaki.
  • zapiekanka warstwowa 3. Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę.
    Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.
  • zapiekanka pod beszamelem 4. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić.Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając,aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką.
    Polać zapiekankę.
  • gotowa zapiekanka 5. Piec ok 35-40 minut w 180*. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił.
    Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut , wtedy lepiej się kroi.
    Smacznego !

Porady

Jeśli ktoś nie lubi brukselki, może ją zastąpić brokułem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować