Warstwowa zapiekanka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry ok. 7 mm. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać przyprawą do ziemniaków.
2.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy.
Wyłożyć na ziemniaki.
3.Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę.
Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.
4.W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić.Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając,aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką.
Polać zapiekankę.
5.Piec ok 35-40 minut w 180*. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut , wtedy lepiej się kroi.
Smacznego !
Porady
Jeśli ktoś nie lubi brukselki, może ją zastąpić brokułem.
Komentarze