Kolorowe gniazda makaronowe

0 (0 ocen)

Pieczone gniazda makaronowe z dodatkiem selera, sera camembert, kiełbaski i oliwek, z aromatycznymi przyprawami. Można je podać na ciepło lub na zimno, a ze stołu znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 200 g makaronu jajecznego - nitki
    1 słoik selera konserwowego (160 g bez zalewy)
    70 g oliwek zielonych drylowanych (np. nadziewane papryką)
    120 g sera camembert – naturalny, pełnotłusty 32%
    100 g kiełbasy żywieckiej wieprzowej
    6 jajek
    1 łyżeczka czubrycy suszonej
    ½ łyżeczki kurkumy
    ¼ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Kolorowe gniazda makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe gniazda makaronowe 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Seler osączyć i dodać do makaronu. Dołożyć drobno pokrojone oliwki i kiełbasę oraz pokrojony w małą kostkę ser. Wsypać czubrycę, kurkumę oraz kmin rzymski. Do składników wbić jajka i całość dokładnie wymieszać, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
  • Kolorowe gniazda makaronowe 2. W formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia umieścić porcje masy, tworząc gniazda.
  • Kolorowe gniazda makaronowe 3. Piec 30 – 35 min (200 st. C).

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 20 gniazd. Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie - cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować