zapiekanka chłopska

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na 3-4 osoby zależy jak kto głodny...;) Świetnie smakuje z kubkiem zsiadłego mleka

Składniki:

  • 9-10 średnich ziemniaków
    5 średnich cebul
    4 ząbki czosnku
    500g dowolnej kiełbasy
    200g startego żółtego sera
    200 ml śmietany
    jajko
    olej do smażenia
    masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
    sól, pieprz
    garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
  • 3. Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem.
  • 4. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować