9-10 średnich ziemniaków
5 średnich cebul
4 ząbki czosnku
500g dowolnej kiełbasy
200g startego żółtego sera
200 ml śmietany
jajko
olej do smażenia
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania przepisu:
zapiekanka chłopska
1.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.
2.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
3.
Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem.
4.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki
PPWS_01-2013
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze