1/2 kg. karkówki
½ kg. ziemniaków
1 cebula
20 dag. pieczarek
1 papryka czerwona
1 mały słoiczek majonezu
6 łyżek keczupu
3 łyżki śmietany
20 dag. Startego sera
Sól, pieprz do smaku
Bazylia
Przyprawa do wieprzowiny
Chłopska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, przyprawą do wieprzowiny. Obsmażyć , podlać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć z cebulką. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić na plasterki.
2.W naczyniu żaroodpornym na dno polać trochę sosu mięsnego, potem ziemniaki, mięso, usmażone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko zalać sosem zrobionym z majonezu, keczupu i śmietany. Na to rozłożyć drugą warstwę ziemniaków, mięsa, pieczarek i papryki. Na wierzchu polać sosem majonezowym i posypać starym serem i bazylią. Zapiekać ok. 20 minut.
Komentarze