Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Długo zbierałam się do zrobienia tej zapiekanki. No, ale n reszcie jest. I wyszła przepyszna. Gorąco polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora

    1/2 brokuła

    ser żółty, ale ja polecam "Mini gołkę zakopiańską", kupioną w Netto - świetnie pasuje, ok. 100-120g

    pół szklanki mleka

    łyżeczka mąki pszennej

    łyżka masła

    sól, pieprz

    garść orzeszków ziemnych bez soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, obgotowujemy na parze aby były al dente.

    Robimy coś w stylu beszamela: masło topimy na patelni, dodajemy mąkę. Chwilę przesmażamy, aby mąka nie była surowa, dolewamy letniego mleka. Redukujemy sos aby był lekko gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Warzywa wykładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Posypujemy startym serem oraz orzeszkami.

    Zapiekamy w 200st.C około 20 minut.

Porady

Dla 3-4 osób

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Orzechy Sery Ser brie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować