Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy.
Cebulę drobno siekamy,
czosnek miażdżymy, dodajemy
do mięsa. Wsypujemy
ryż, wlewamy 1/2 szklanki
wody i doprawiamy. Mieszamy
i przekładamy do żaroodpornego
naczynia
2.Różyczki brokułu i kalafiora
obgotowujemy i osączamy.
Układamy na mięsie.
3.Ser ścieramy. Majonez mieszamy
ze śmietaną, żółtkiem
i serem. Doprawiamy. Sosem
polewamy warzywa. Pieczemy
ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C. Wyjmujemy. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki i oprószamy
papryką.
Porady
Cebulę można najpierw zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, a dopiero potem dodać do mięsa.
Komentarze