Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jako świeżo upieczona żona lubię kulinarnie dogadzać mojemu mężowi.

Składniki:

  • ● 70 dag mielonego mięsa
    ● 1 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
    ● cebula
    ● przyprawy: do mielonego mięsa, sól, pieprz, ostra mielona papryka
    ● ząbek czosnku
    ● mały brokuł
    ● 30 dag kalafiora
    ● natka pietruszki
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżki majonezu
    ● żółtko
    ● 15 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa 1. Cebulę i czosnek obieramy.
    Cebulę drobno siekamy,
    czosnek miażdżymy, dodajemy
    do mięsa. Wsypujemy
    ryż, wlewamy 1/2 szklanki
    wody i doprawiamy. Mieszamy
    i przekładamy do żaroodpornego
    naczynia
  • 2. Różyczki brokułu i kalafiora
    obgotowujemy i osączamy.
    Układamy na mięsie.
  • 3. Ser ścieramy. Majonez mieszamy
    ze śmietaną, żółtkiem
    i serem. Doprawiamy. Sosem
    polewamy warzywa. Pieczemy
    ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C. Wyjmujemy. Posypujemy posiekaną
    natką pietruszki i oprószamy
    papryką.

Porady

Cebulę można najpierw zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, a dopiero potem dodać do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować