Zapiekanka ala chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron rozgniatamy w paczce nie za drobno , przesypujemy do miski zalewamy wrzątkiem-odstawiamy do zwiększenia objętości.
2.Warzywa obieramy myjemy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki , pieczarki w cienkie plastry ,cebulę kroimy drobno- podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Ogórki kroimy w cienkie plastry , marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
3.Z makaronu odlewamy wodę dodajemy przyprawę o smaku kurczaka-mieszamy .Przekładamy do reszty składników na patelnię , doprawiamy. Smażymy chwilkę.
4.Całość przekładamy do keksówki lub małego naczynia żaroodpornego . Jajka łączymy ze śmietanką zalewamy makaron. Na wierzch układamy plastry ogórków polewamy przecierem pomidorowym oraz posypujemy tartą marchewką.
Zapiekamy 35 min w 180st. z termoobiegiem grznie góra-dół.
Komentarze