Zapiekanka z Podgrzybkami lub Borowikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

CIEKAWY SMAK

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 słoik sosu,,dzis na obiad zapiekanka ziemniaczana z boczkiem o smaku smietanowo- czosnkowym’’ Łowicz’’
    1 kg obranych ziemniaków i pokrojonych w plasterki
    2 cebule pokrojone w kostkę
    40 dag mrożonych podgrzybków i prawdziwków
    150 gram sera Mozzarella/ wiórki/
    Szczypta cukru
    2 szczypty Vegety
    Odrobina pieprzu kolorowego
    220 gram boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z podgrzybkami lub borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Zagotować wodę z solą, wrzucić grzyby mrożone i blanszować 10 minut.
    Wyjąć je cedzakiem. Wywar po grzybach posolić do smaku i wrzucić do niego ziemniaki , zblanszować 4 minuty i osączyć.
    Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, z dodatkiem cukru i Vegety.
    Dodać boczek, przesmażyć, podlać ¼ szklanki Martini/białe/.
    Po przesmażeniu dodać osączone grzyby, wymieszać i przesmażyć kilka minut.
    Na dno formy żaroodpornej ułożyć warstwę ziemniaków.
    Polać połową sosu.
    Dodać przesmażone produkty/boczek z cebulą i grzybami/.
    Znów położyć warstwę ziemniaków i zalać resztą sosu.
    Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę.
    Pod koniec posypać serem i zapiec go na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować