1 słoik sosu,,dzis na obiad zapiekanka ziemniaczana z boczkiem o smaku smietanowo- czosnkowym’’ Łowicz’’
1 kg obranych ziemniaków i pokrojonych w plasterki
2 cebule pokrojone w kostkę
40 dag mrożonych podgrzybków i prawdziwków
150 gram sera Mozzarella/ wiórki/
Szczypta cukru
2 szczypty Vegety
Odrobina pieprzu kolorowego
220 gram boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę.
Zapiekanka z podgrzybkami lub borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę z solą, wrzucić grzyby mrożone i blanszować 10 minut.
Wyjąć je cedzakiem. Wywar po grzybach posolić do smaku i wrzucić do niego ziemniaki , zblanszować 4 minuty i osączyć.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, z dodatkiem cukru i Vegety.
Dodać boczek, przesmażyć, podlać ¼ szklanki Martini/białe/.
Po przesmażeniu dodać osączone grzyby, wymieszać i przesmażyć kilka minut.
Na dno formy żaroodpornej ułożyć warstwę ziemniaków.
Polać połową sosu.
Dodać przesmażone produkty/boczek z cebulą i grzybami/.
Znów położyć warstwę ziemniaków i zalać resztą sosu.
Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę.
Pod koniec posypać serem i zapiec go na rumiano.
Komentarze