Bardzo ciekawa zarówno smakowo, jak i wizualnie propozycja buraczków na ciepło w formie zapiekanki. Słodycz buraczków przełamuje kwaśny smak korniszonów oraz wyraźnie słonawy ser typu włoskiego.
Składniki:
500 g czerwonych buraków (4 średnie sztuki)
300 g korniszonów (1 słoik o poj. 1/2 L)
oliwa lub olej
sól
Kruszonka:
220 g serka Capri typu włoskiego 13% tłuszczu
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chilli
Zapiekane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Buraki i ogórki pokroić w plastry. Ułożyć na przemian w naczyniu do zapiekania (średnica 24 cm) wysmarowanym oliwą/olejem. Posypać solą do smaku.
2.Serek wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki, oliwą, pieprzem ziołowym i chilli.
3.Kruszonkę wyłożyć na wierzch buraków i ogórków.
4.Piec bez przykrycia 20 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze