Oryginalna sałatka obiadowa z buraczkami w roli głównej. Sałatkę uzupełniają warzywa, charakterystyczne w smaku oliwki, suszona śliwka, prażony słonecznik i kremowa śmietanka. Potrawa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
1 duża czerwona papryka (275 g)
150 g korniszonów
140 g selera naciowego
30 zielonych oliwek konserwowych nadziewanych papryką (łącznie 110 g)
100 g groszku konserwowego (masa bez zalewy)
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
1 – 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy kremskiej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Duszone składniki:
80 g obranej białej cebuli
3 - 4 obrane ząbki czosnku
75 g suszonych śliwek bez pestek
2/3 szklanki śmietanki UHT 30% tłuszczu
3 liście laurowe
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
szczypta pieprzu cayenne
Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek posiekać, śliwki drobno pokroić – składniki przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, dodać liście laurowe, czarnuszkę, curry, kurkumę, nasiona kozieradki i pieprz cayenne. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym dusić 5 min, mieszając i wystudzić.
Buraki i pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę – przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone seler naciowy, korniszony i oliwki, wsypać groszek.
2.Do zawartości miski dołożyć duszone składniki (liście laurowe usunąć), posiekane zioła, słonecznik i musztardę, wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, po czym doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze