Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oryginalna sałatka obiadowa z buraczkami w roli głównej. Sałatkę uzupełniają warzywa, charakterystyczne w smaku oliwki, suszona śliwka, prażony słonecznik i kremowa śmietanka. Potrawa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    1 duża czerwona papryka (275 g)
    150 g korniszonów
    140 g selera naciowego
    30 zielonych oliwek konserwowych nadziewanych papryką (łącznie 110 g)
    100 g groszku konserwowego (masa bez zalewy)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka musztardy kremskiej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Duszone składniki:
    80 g obranej białej cebuli
    3 - 4 obrane ząbki czosnku
    75 g suszonych śliwek bez pestek
    2/3 szklanki śmietanki UHT 30% tłuszczu
    3 liście laurowe
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką 1. Cebulę i czosnek posiekać, śliwki drobno pokroić – składniki przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, dodać liście laurowe, czarnuszkę, curry, kurkumę, nasiona kozieradki i pieprz cayenne. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym dusić 5 min, mieszając i wystudzić.
    Buraki i pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę – przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone seler naciowy, korniszony i oliwki, wsypać groszek.
  • Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką 2. Do zawartości miski dołożyć duszone składniki (liście laurowe usunąć), posiekane zioła, słonecznik i musztardę, wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, po czym doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować