Zapiekana zupa francuska z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w cienkie półplasterki.Wątróbkę kroimy na małe kawałki. W rondelku podgrzewamy olej. Dorzucamy cebule i chwile ją smażymy. Gdy się przyrumieni dodajemy wątróbkę , delikatnie mieszamy i smażymy chwilę razem. Podlewamy czerwonym winem.
Dolewamy około 1 litra wody.
Gotujemy do miękkości wątróbki. Dodajemy serki topione i energicznie mieszając rozpuszczamy je w zupie. Wrzucamy makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Zupę rozlewamy do salaterek z grubej porcelany.
Ciasto francuskie rozkładamy na desce i pomagając sobie pustą salaterką odrysowujemy kształt koła. Przykrywamy nim salaterki.Z reszty ciasta wykrawamy gwiazdki, które kładziemy na wierzch ciasta.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wstawiamy salaterki do niego na 15 minut.
Komentarze