Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem przypomina mi nieco gołąbki ale liście kapusty, w które zawija się farsz, zastępuje papryka. Uwielbiam faszerowane warzywa! To doskonały pomysł szczególnie na wiosenno-letni obiad czy kolację.

  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

4 papryki
350 g mielonego mięsa
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki
100 g (1 woreczek) ryżu
1 jajko
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g żółtego sera
1 pomidor

1/2 łyżeczki tymianku
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
2 łyżeczki oregano
koperek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

  • papryka1. 1.Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 - 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2.Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
    3.Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
    4. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
    5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    6.Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
    7.Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.
    Posypać koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięsomięso mielonefarszWielkanocobiadniedzielapapryka faszerowana

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą

Smakowita papryka faszerowana z...

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką

Dodane przez: Cukiereczek

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką

Pyszne połączenie świeżych warzyw...

papryka faszerowana 3 X

Dodane przez: joanna1974

papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskusem

klasyką jest papryka faszerowana...

image-08urhai

Dodane przez: AgaAga

Papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Papryki faszerane, to szybki, zdrowy...

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem, marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

Papryka faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Dodane przez: LenaGotuje

Papryka faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Każdego lata obowiązkowo na obiad...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.