Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Sezonowe warzywo, które często gości na moim stole. Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na proste danie obiadowe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 sztuk żółtej papryki
    500 g mielonego mięsa
    torebka ugotowanego ryżu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka oliwy
    6 plasterków żółtego sera
    Koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odciąć im wierzch i usunąć pestki ze środka.
  • 2. Cebulę pokroić w paski, zarumienić na oliwie, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
  • 3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami.
  • 4. Gotowe papryki nadziewamy gotowym farszem mięsnym i układamy na blaszce nasaczonej oliwą. Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
  • 5. Na koniec na każdą paprykę wyłożyć po plasterku żółtego sera i zapiekać jeszcze przez ok 10 minut.Posypać koperkiem. Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować