Zapiekana fasola

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Gorące, pikantne i bardzo sycące danie obiadowe.

  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 30 dekagramów
    - wędzony boczek: 30 dekagramów
    - cienka kiełbsa: 30 dekagramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - fasola: 40 dekagramów
    - przcier pomidorowy: 2 łyżki
    - pomidory: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - grzyby (ja miałam leśne, ale mogą być pieczarki): 40 dekagramów
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    DODATKOWO::
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana fasola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekana fasola 1. Fasolę wcześniej namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować prawie do miękkości. Mięso pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą odstawić na chwilkę w tym czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojona w plasterki jeśli to możliwe nie dodawać dodatkowego tłuszczu powinno wystarczyć to co wytopiło się z boczku pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka.
  • 2. Po zrumienieniu przełożyć to do garnka, a na tłuszczu który został na patelni obsmażyć mięso które dodać do wędliny z cebulą, dosypać fasolę (ja odcedziłam z wody bo była bardzo ciemna), zalać wszystko gorącą wodą, ale tylko tak, aby przykryć.
  • 3. Teraz do garnka dodać liść laurowy, ziele angielskie troszkę soli i pieprzu oraz szczyptę chilli, przykryć i gotować kilka minut do momentu kiedy stwierdzimy, że wszystko jest miękkie na tym etapie dodać grzyby ja dałam mrożone kurki i troszkę świeżych zielonek, pomidory obrane i pokrojone w cząstki oraz przecier pomidorowy i musztardę, wszystko jeszcze zagotować na sam koniec dodać majeranek i posiekany czosnek. Potrawę spróbować, ewentualnie doprawić bo ma być pikantna.
  • zapiekana fasola 4. Napełnić gotową potrawą miseczki z ciasta francuskiego zrobić pokrywki lekko je dociskając na bokach, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem ja dodatkowo po wierzchu posypałam mielonym kolorowym pieprzem.
  • 5. Zapiekać w temp. 190 st około 15 min, podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować