Zakręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki mleka delikatnie podgrzać.
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru. Dodać mleko i 1 łyżkę mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Włożyć do miski oprószonej mąką, przkryć ścierczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą.
Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, rozwałkować na prostokąt 50 x35 cm.
Posmarować masą serową, następnie złożyć. Złapać za dłuższy bok i złożyć poza połowę, następnie złapać ciasto z drugiej strony i założyć drugi bok na wierzch.
Brzegi ciasta dokałdnie skleić, ciasto pokroić na 12 równych części.
Każdy pasek skręcić dwukrotnie. Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Z podanych składników zrobić lukier.
Lekko przestudzone drożdżówki polukrować.
Komentarze