Zakręcone drożdżówki

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Tym razem zakręcone bułeczki drożdżowe z marmoladą pieczone w formie na muffinki. Takiego kształtu jeszcze nie było!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    7 g suchych drożdży
    200 ml mleka
    100 ml wody
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli

    PONADTO:

    200 g marmolady wieloowocowej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Zakręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i wodę wymieszać, delikatnie podgrzać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
    Masło rozpuścić.
    Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone masło i drożdże.
    Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
    Jedną część rozwałkować cienko na stolnicy, na prostokąt.
    Na połowie ciasta, rozsmarować część maromolady, następnie ciasto złożyć na pół, względem krótszego boku.

    Ciasto pociąć na 6 centymetrowe pasy.
    Każdy pasek naciąć w 2 miejsach, nie docinając jednak do końca, tak by powstały 3 cieńsze pasy.
    Z 3 pasków ciasta zapleść warkocz, następnie każdy warkocz zrolować.
    Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, na każdym położyć zrolowane ciasto i umieścić w formie na muffinki.
    Tak samo ufomować drugą część ciasta.
    Przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Piec 30 minut w 180 stopniach.



    ŹRÓDŁO: przepiski.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marmolada pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować