Zakręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i wodę wymieszać, delikatnie podgrzać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić.
Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone masło i drożdże.
Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować cienko na stolnicy, na prostokąt.
Na połowie ciasta, rozsmarować część maromolady, następnie ciasto złożyć na pół, względem krótszego boku.
Ciasto pociąć na 6 centymetrowe pasy.
Każdy pasek naciąć w 2 miejsach, nie docinając jednak do końca, tak by powstały 3 cieńsze pasy.
Z 3 pasków ciasta zapleść warkocz, następnie każdy warkocz zrolować.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, na każdym położyć zrolowane ciasto i umieścić w formie na muffinki.
Tak samo ufomować drugą część ciasta.
Przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze