Ziemniaczane słońca

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ziemniaczane słońca to nic innego jak medaliony ziemniaczane, których smak wzbogacam serem parmezan. Są wyjątkowo puszyste i mają chrupiącą skorupkę. Mogą stanowić osobny posiłek lub dodatek do mięs czy sosów. Szybkie, proste i przepyszne!

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 żółtka
    sól
    gałka muszkatołowa
    bułka tarta
    olej
    1/3 kostki masła do smażenia
    5 dag parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Przystawki

Ziemniaczane słońca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić na części i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odlaniu wody, należy posypać je 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej i solą (jeśli jest taka potrzeba) i ugnieść. Odstawić, żeby troszkę ostygły.
  • 2. Po 5 minutach zetrzeć lub wsypać już starty ser parmezan do ziemniaków i dodać żółtka. Wszystko razem ugnieść lub wymieszać. Bułkę tartą wsypać do głębokiego talerza. Z masy ziemniaczanej formować kule i spłaszczać je delikatnie. Następnie obtaczać je w bułce. Tępą krawędzią noża zrobić wzór w romby/kratkę/linie i smażyć z każdej strony na maśle na złoty kolor.

Porady

Danie można podawać z surówką z czerwonej kapusty, sosem mięsnym, grzybowym lub z czym tylko chcemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować