Zupa kalafiorowa z serem gorgonzola

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa kalafiorowa na maśle z jarzynami już sama w swojej prostocie jest smaczna. Natomiast dodatek kurkumy, imbiru, mielonej kolendry i świeżej natki pietruszki podkręca jej smak tak że trudno się jej oprzeć. Serwuję ją z cienkimi plastrami sera gorgonzola.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 cebula fioletowa
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka pomarańczowa
    1 marchewka żółta
    1 pietruszka
    5 małych ziemniaków
    2 łyżki masła

    Przyprawy:

    sól himalajska
    pieprz cytrynowy i zielony
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kolendra mielona
    kurkuma mielona
    imbir mielony
    koperek
    natka pietruszki

    maślanka do zabielenia zupy
    ser gorgonzola do wykończenia, dodany bezpośrednio przed serwowaniem zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starte na tarle o grubych oczkach: marchewki, pietruszkę i czosnek. Podsmażamy chwilę i zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła warzywa. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, ziele angielskie i liść laurowy, sól i pieprz. Gdy kalafior delikatnie zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy podanymi w przepisie przyprawami i dalej gotujemy. Zupę zabielamy maślanką, dodajemy zieleninę. Rozlewamy na talerze i serwujemy z plastrem sera gorgonzola.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować