Zabawne parówki w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, gotować ok 10min w osolonym wrzątku.
Gdy marchew przestygnie kroimy ją w grube plastry i wycinamy z niej kuleczki - najlepiej specjalną łyżką, można też zrobić po prostu kwadraty.
2.Paprykę kroimy w cienkie paski.
3.Z parówek ściagamy folię, końce kroimy na krzyż (ok 4cm). W każdy koniec wbijamy wykałaczkę z marchewkową kulką. Do parówek przykładamy po 2 plasterki papryki, ciasno owijamy boczkiem lub wędzoną szynką (użyłam szwarcwaldzkiej). Każdą parówkę można dla wygody spiąć wykałaczką żeby całość się trzymała.
4.Z soku z cytryny, musztardy i miodu robimy glazurę, tzn wszystko dokladnie razem mieszamy. Smarujemy tym każdą parówkę.
5.Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym grillu (nie może być ognia bo spali się boczek) polewając marynatą która została lub odrobiną oleju.
Komentarze