Parówki w ziemniakach

4.46 (179 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To pomysł na sytą i smaczną kolację, idealną na chłodne dni. Paluchy ziemniaczane z parówką i serem mają fajnie chrupiącą skórkę. Można podać je z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym. A do ich przygotowania najlepiej wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
    5-6 parówek
    5-6 plasterków żółtego sera
    Pól szklanki mąki
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Bułka tarta do obtoczenia paluchów
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Parówki w ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, zimne, pogniecione ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem, wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku.
    Parówki obrać z osłonek.
    Porcję ciasta rozpłaszczyć, nałożyć na środek parówkę owiniętą żółtym serem. A następnie parówkę obtoczyć w ziemniakach tworząc podłużny wałeczek. Każdy wałeczek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony, na malutkim ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować