Pracuję w handlu. Gotuję dla męża i sprawia mi to wielką frajdę. Co dzień przyrządzam coś nowego. Lubię też piec. To ciasto wymyśliłam sama. Urozmaicam je, dodając za każdym razem inne owoce i galaret
Z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy
od żółtek, ubijamy, dodając cukier,
żółtka, przesianą mąkę,
olej oraz sodę. Miksujemy. Masę
wlewamy do wysmarowanej
i wysypanej bułką tortownicy.
Pieczemy ok. 30 minut w temp.
160 °C. Studzimy, przekrawamy
w poprzek na pół.
2.Galaretki rozpuszczamy według
przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy w chłodne miejsce.
Owoce myjemy, osuszamy,
wykładamy na biszkopt.
Zalewamy tężejącymi galaretkami,
chłodzimy. Przykrywamy
drugim biszkoptem.
3.Do wysokiej miski wlewamy
mleko, wsypujemy śmietany
i miksujemy. Chłodzimy kilka
minut. Następnie równomiernie rozsmarowujemy na cieście
i dekorujemy pokruszonymi bezami.
Chłodzimy ok. 2 godzin.
Komentarze