Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami

4.5 (182 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny na lato jak i na każdą inną porę. Lecz to właśnie latem możemy użyć świeżych owoców, które nadają gofrom ten wyjątkowy smak

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mleka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 jajka
    • 10 dag masła
    • Bita śmietana
    • Świeże owoce ( truskawki, jagody, brzoskwinie, maliny, banany, kiwi itp. )
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko i olej.
  • 2. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aby powstała gęsta masa. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie trzeba dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka.
  • 3. Gofrownicę posmarować masłem. Rozgrzać. Następnie na rozgrzaną gofrownicę wylać ciasto. Piec ok 3 minuty do momentu, aż gofry przybiorą rumiany kolor.
  • 4. Ostudzony gofr ozdobić bitą śmietaną i obłożyć świeżymi owocami .

Porady

Gofry najlepiej ostudzić na specjalnej kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować