Wytworny torcik z kaszy manny z cukiniami i szynką wiejską

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Potrwa jest bardzo pożywna, zawsze zaskakuje moich gości, wprost nie mogą uwierzyć że powstała z kaszy manny. Cała moja rodzina lubi ją bardzo więc często gości na naszym stole.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza manna: 250 gramów
    - cukinia zielona młoda , niezbyt duża: 400 gramów
    - szynka pokrojona w kostkę: 200 gramów
    - parmezan, starty: 50 gramów
    - mleko zwykłe: 700 mililitrów
    - jajka świeże: 2 sztuki
    - czosnek w ząbkach: 1 ząbek
    - bułka tarta do posypania tortownicy: 1 szczypta
    - masło: 40 gramów
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Wytworny torcik z kaszy manny z cukiniami i szynką wiejską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Posolić i zagotować mleko, dodać szczyptę gałki muszkatałowej. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając, gotować jeszcze chwile, dopóki kasza manna nie zgęstnieje, aż „prawie nie bedzie można mieszać, a łyżka będzie w niej stać”.
  • 2. Gdy kasza manna osiągnie letnią temperaturę, dodać ¾ sera,jajka,masło wyrobić chwilę do połaczenia składników.
    Wysmarować blaszkę masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Właczyć piekarnik na 190 stopni.
  • 3. Przełożyć masę z kaszy manny do blaszki, formując torcik z wgłębieniem.
    Posypać bułką tartą.
    Jeśli chcemy osiągnąć bardzo zarumienione brzegi dla efektu wizualnego możemy dodatkowo posmarować cały torcik "prawie" rozpuszczonym masłem (dla chętnych ).
    Wstawić pusty torcik do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut ( do zarumienienia).
  • 4. Kiedy torcik jest w piekarniku, zabieramy się za przygotowanie farszu. Na patelni smażymy cukinię pokrojoną w grubą kostkę,przyprawiona solą, pieprzem i swieżą natką pietruszki , szynkę( około 15 minut). Torcik ma to do siebie, że nadzienie możemy dowolnie modyfikować według gustów smakowych. Ja użyłam szynki wejskiej ( wędzonej) ponieważ sam torcik ma smak bardzo neutralny, dlatego chciałam aby "coś" nadało mu charakteru, a stanowcze, wędzone smaki idealnie się komponują z kaszą manną.
  • 5. Torcik wypełniamy farszem, posypujemy parmezanem,który nam został i zapiekamy razem jeszcze 5 minut.
    Gotowe i smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować