Gorycz rukoli i słodycz truskawki, a wszystko to z kroplą emulsji z oleju z oliwek i octu balsamicznego - jednym słowem poezja!
10 min
Składniki:
200 -250 g rukola
50 g ulubionego sera ( wg znawców powinna być grana padana w kawałkach, ale przetestowałam różne sery i praktycznie z każdym komponuje się dobrze)
100 grtruskawki swieże
olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego
pieprz biały do smaku
sól do smaku
Rukola z truskawkami w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Komentarze