Wytrawne gofry

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Wytrawne gofry

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • - 250 ml mleka,
    - 250 ml wody,
    - 100ml oleju/masła,
    - 2 jajka,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki),
    - szczypta soli,
    - 2 łyżki cukru (chyba że chcemy wytrawne to pomijamy i więcej soli),
    - olej do posmarowania gofrownicy,
    Porcja na 1 gofr wytrawny:
    - 1/2 dojrzałego awokado + sok z cytryny aby nie ciemniało,
    - 1 łyżeczka majonezu Kętrzyński Delikatny,
    - 1 jajko,
    - kilka plasterków rzodkiewki,
    - sól, pieprz (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Wytrawne gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek i soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Mleko, wodę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej mieszamy. Powoli łączymy z pianą. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Smażymy na rumiano. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę. Awokado przekrajamy na pół, obtaczamy sokiem z cytryny. Kroimy w cienkie plasterki. Gofra smarujemy majonezem, układamy awokado, rzodkiewkę. Jajko smażymy na sadzone. Posypujemy solą/pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować