Gofry wytrawne

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gofry nie muszą być na słodko, to propozycja gofrów wytrawnych z serem żółtym i oliwkami. Można jeść je same bez żadnych dodatków albo na bogato :) np. z jajkiem sadzonym, awokado, szynką długo dojrzewającą, rukolą, pomidorkami. To pyszne danie doskonałe np. na kolację.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry:
    1) 190 g jogurtu naturalnego
    2) 60 g mleka
    3) 2 jajka
    4) 160 g mąki pszennej
    5) 30 g masła
    6) 80-100 g tartego sera żółtego
    7) 8-10 łyżek oliwek
    8) łyżeczka proszku do pieczenia
    9) pół łyżeczki soli
    10) 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
    11) 1 łyżeczka suszonego oregano
    12) szczypta pieprzu
    Dodatki:
    1) awokado
    2) jajko sadzone
    3) rukola
    4) kilka oliwek
    5) kilka plasterków ogórka
    6) kilka pomidorków koktajlowych
    7) szynka długo dojrzewająca
    8) oliwa
    9) opcjonalnie ocet balsamiczny
    10) pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce umieszczamy mleko, jogurt, jajka, mąkę, masło, proszek do pieczenia, suszone zioła i przyprawy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz pokrojone na plasterki oliwki i wszystko mieszamy.
  • 2. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy oliwą lub olejem i za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta. Pieczemy gofry aż będą rumiane i delikatnie wyjmujemy.
  • 3. Na gofrach układamy wybrane dodatki czyli np. rukolę, plasterki ogórka, awokado, jajko sadzone, pomidorki koktajlowe, szynkę długo dojrzewającą, wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy czarnym pieprzem świeżo mielonym, opcjonalnie możemy też skropić octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować