300 g mąki pszennej
4 jaja
100 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
4 czubate łyżki śmietany
250-300 g sera pecorino fresco
60-80 g pancetty
3 gruszki Williamsa
pieprz i sól do smaku
kilka listków majeranku i tymianku
Wytrawna tarta z serem pecorino, pancettą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sól i zimne masło pokrojone w kosteczkę posiekaj nożem, dodaj dwa jajka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut, lub do zamrażarki na kilka dni, jeśli nie będziesz robić tarty od razu.
2.Piekarnik nastaw na 180 stopni, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Przenieś na wałku do formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na jego powierzchni np warstwę monet, lub grochu. Piecz 20 minut.
3.Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę, oraz sól i pieprz, wymieszaj. Dodaj starty grubej tarce lub pokruszony ser i wymieszaj. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą na 8-10 części.
4.Wyjmij ciasto z pieca, wyłóż równo warstwę serową, gruszki, pancettę i posyp świeżymi ziołami, piecz jeszcze 20 minut. Wyłącz piekarnik i po jakichś 5-10 minutach wyjmij tartę.
Porady
Kruche ciasto zawsze się trudno wałkuje, bo pęka, Mnie standardowo nie udało się jeszcze przenieś go w całości do formy od tarty zawsze popęka, coś odpadnie. Trzeba więc podoklejać.
Komentarze