Wytrawna tarta z serem pecorino, pancettą i gruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To doskonałe połączenie smaków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:


    300 g mąki pszennej
    4 jaja
    100 g masła
    60 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    4 czubate łyżki śmietany
    250-300 g sera pecorino fresco
    60-80 g pancetty
    3 gruszki Williamsa
    pieprz i sól do smaku
    kilka listków majeranku i tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Wytrawna tarta z serem pecorino, pancettą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sól i zimne masło pokrojone w kosteczkę posiekaj nożem, dodaj dwa jajka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut, lub do zamrażarki na kilka dni, jeśli nie będziesz robić tarty od razu.
  • 2. Piekarnik nastaw na 180 stopni, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Przenieś na wałku do formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na jego powierzchni np warstwę monet, lub grochu. Piecz 20 minut.
  • 3. Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę, oraz sól i pieprz, wymieszaj. Dodaj starty grubej tarce lub pokruszony ser i wymieszaj. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą na 8-10 części.
  • 4. Wyjmij ciasto z pieca, wyłóż równo warstwę serową, gruszki, pancettę i posyp świeżymi ziołami, piecz jeszcze 20 minut. Wyłącz piekarnik i po jakichś 5-10 minutach wyjmij tartę.

Porady

Kruche ciasto zawsze się trudno wałkuje, bo pęka, Mnie standardowo nie udało się jeszcze przenieś go w całości do formy od tarty zawsze popęka, coś odpadnie. Trzeba więc podoklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować