Espresso Macchiato

  • wyświetlono: 572 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto dla kawoszy. Z powodzeniem można nim zastąpić kawę. Zawiera dużo kofeiny.

PiernikowaChata
  • 70min

Składniki

Składniki:
forma 18x24 cm

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki białego cukru
3 czubate łyżeczki kakao
8-10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ciemnej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Krem:
150 ml mleka
1/2 opakowania kremu śmietankowego do ciast Delecta
3 małe tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Espresso Macchiato

  • 1. W jednej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i kawę z kakao, a w drugiej roztrzep jajka, dodaj mleko i olej - wymieszaj. Sypkie składniki wsypuj po woli do mokrych i mieszaj łopatką. Przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w 175˚C, studź w piekarniku.
  • 2. Zimne mleko miksuj z kremem przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Wyłóż na ciasto. Posyp startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Piszinger - deser w ogrodzie

Dodane przez: Neblina36

Piszinger kajmakowo-orzechowy

Do zjedzenia tego piszingera nie...

Mocno kawowa panna cotta

Dodane przez: Eweli

Podwójnie kawowa panna cotta

Intensywny aromat kawy w podwójnym...

Czekoladowo-kawowe cupcakes z różaną polewą

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowo-kawowe cupcakes z różaną polewą

Podwójnie czekoladowe cupcakes...

Serniczki na szybko z galaretką mandarynkową

Dodane przez: Iwona75

Serniczki na szybko z galaretką mandarynkową

Serniczek podaję w szklance, jest...

Panna cotta kawowa (light)

Dodane przez: smakowitykasek

Panna cotta kawowa (light)

Deser panna cotta jest bardzo znany,...

Daktyle z serkiem tiramisu

Dodane przez: BiteDelite

Daktyle faszerowane serkiem tiramisu

Deser daktylowy o smaku tiramisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE