Wytrawna tarta z kaczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1 żółtko
    125 g margaryny
    2 łyżeczki startej dyni
    1/4 łyżeczki soli himalajskiej
    2 łyżki śmietany 18%

    Farsz:
    1 pierś z kaczki
    1 duże jabłko
    10 śliwek
    80 ml białego wytrawnego wina
    4 goździki
    sól
    pieprz
    tymianek
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawna tarta z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut.
  • 2. Pierś z kaczki solimy, nacinamy delikatnie skórę. Olej mieszamy z tymiankiem i pierzem. Nacieramy nim mięso.
  • 3. Kładziemy na zimnej patelni i smażymy z obu stron po 7 minut. Kiedy mięso trochę ostygnie kroimy w plastry.
  • 4. Ze śliwek usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, podlewamy winem i dodajemy goździki. Dusimy przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż odparuje nadmiar wody.
  • 5. Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki.
  • 6. Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę i pieczemy około 15 minut. Powinno delikatnie się zrumienić.
  • 7. Na podpieczonym spodzie układamy plastry jabłka, na nich mięso a całość zalewamy duszonymi śliwkami. Zapiekamy około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Kaczka Pierś z kaczki Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować