Pyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru.
Wytrawna tarta z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut.
2.Pierś z kaczki solimy, nacinamy delikatnie skórę. Olej mieszamy z tymiankiem i pierzem. Nacieramy nim mięso.
3.Kładziemy na zimnej patelni i smażymy z obu stron po 7 minut. Kiedy mięso trochę ostygnie kroimy w plastry.
4.Ze śliwek usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, podlewamy winem i dodajemy goździki. Dusimy przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż odparuje nadmiar wody.
5.Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki.
6.Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę i pieczemy około 15 minut. Powinno delikatnie się zrumienić.
7.Na podpieczonym spodzie układamy plastry jabłka, na nich mięso a całość zalewamy duszonymi śliwkami. Zapiekamy około 10 minut.
Komentarze