Wytrawna tarta dyniowa z oliwkami

4.5 (197 ocen)

Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej typ 1850
    1/2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżki zarodków pszennych
    2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    1/2 szklanka oliwy
    1/3 szklanki wody
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    1 kg dyni (waga ze skórką)
    10 dag zielonych oliwek
    2 jajka
    10 dag gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki przyprawy curry
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawna tarta dyniowa z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć suche składniki ciasta, po czym dodać oliwę i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty (średnica 23 cm) natłuścić, wyłożyć ą ciastem i wstawić do lodówki. Dynię oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować na parze (ok. 20-25 minut). Przełożyć do miski, przestudzić. Oliwki pokroić w talarki. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać przyprawy i wraz z oliwkami dodać do dyni. Dokładnie wymieszać, żeby powstała masa z jedynie lekko zachowaqnymi widocznymi kawałkami dyni. Schłodzone ciasto podpiec (ok. 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Masę dyniową przełożyć na ciasto, wyrównać wierzch i piec ok. 40 minut.

Porady

Tartę można podawać samą bądź w miksem ulubionych sałat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować