Czekoladowe ciasteczka - wyskakujący królik z kapelusza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki:
Składniki suche mieszamy w jednej misce. Składniki mokre w drugiej. Następnie składniki mokre dolewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy babeczki w wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremkach w temp. 190 stopni przez 25 minut. Ostudzamy.
Ostudzonym babeczkom odkrawamy wyrośniętą część i na środku wycinamy okrąg o średnicy 1,5cm. Tak samo postępujemy z ciastkami.
2.Czekoladę mleczną roztapiamy nad parą wodną. Smarujemy brzegi babeczek i doklejamy ciastka. Schładzamy kilka minut. Następnie ciastka oblewamy z każdej strony czekoladą mleczną i wkładamy do lodówki na całą noc.
3.Czekoladę białą roztapiany nad parą wodną lub w mikrofalówce. Miód podgrzewamy i dodajemy do czekolady. Ważne jest, aby czekolada i miód nie były gorące. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na folię spożywczą, przykrywamy drugą folią u zostawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
4.Z przygotowanej czekolady lepimy króliki i umieszczamy je na niskich rurkach z papieru. Wkładamy do środka kapeluszy, Jeżeli chcemy, aby nasze zajączki się poruszały, wkładamy rurkę z papieru na palec i poruszamy do góry i w dół.
Smacznego :o)
Komentarze