Wykwintne roladki indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem.
Każdy kawałek posolić , oprószyć białym pieprzem i posypać posiekaną natką(część zostawić do przyprawienia ryżu).
Na środek położyć plaster szynki, a na niej pasek piersi z kurczaka oprószony dość grubo słodką papryką.
Zwinąć ciasno roladki, spiąć wykałaczkami.
2.Na patelni rozgrzać olej. Roladki obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 15 minut.
3.W tym czasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
4.Brzoskwinie osączyć. Połowę zmiksować, resztę pokroić na cząstki.
Roladki zalać winem i połową szklanki syropu z brzoskwiń, dodać mus z brzoskwiń. Gotować 5 minut. Roladki wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Sos gotować na większym ogniu, powinien się zredukować i zgęstnieć.
Doprawić musztardą, sosem sojowym solą i białym pieprzem.
Na koniec do sosu dodać pokrojone brzoskwinie, aby się zagrzały.
5.Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z resztą natki.
Roladki pokroić w plasterki.
Podawać z ryżem , udekorowane cząstkami brzoskwiń, polane sosem.
Komentarze