Smaczne,delikatne a przede wszystkim dietetyczne :-)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- plastry z indyka (wieksze): 2 sztuki
- papryka czerwona (średnia): 1 sztuka
- bazylia liście świeże: 6 sztuk
- natka pietruszki/gałązki: 3 sztuki
- pomidor mały: 1 sztuka
- oliw z oliwek: 1 łyżka
- przyprawa do kurczaka: 2 łyżeczki
- sól,pieprz po (można mniej lub więcej wg.uznania): 4 szczypty
- folia spożywcza (przezroczysta na dwie roladki): 2 sztuki
Indycze roladki gotowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy-osuszamy.Rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię żeby nie porozrywać mięsa.
Solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do kurczaka.Odstawiamy do lodówki.
Warzywa,natkę i listki bazylii myjemy i osuszamy. Do blendera wkładamy pokrojonego pomidora,pokrojoną papryke i bazylię.Blenderujemy na gładką masę.Przekładamy do miseczki dodajemy startą mozzarellę i wszystko mieszamy.Następnie całość odciskamy z nadmiaru soku za pomocą ściereczki lub na sicie.Przekładamy z powrotem do miski,dodajemy posiekaną pietruszkę i łyżkę oliwy.Doprawiamy solą,pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Kładziemy folię spożywczą a na nią rozbite plastry mięsa. Wykładamy nasz farsz po całej długości.Zawijamy w rulonik a następnie owijamy folią,tak zeby wyszedł nam kształt owiniętego cukierka (zdjęcie poniżej).W garnku wstawiamy wodę.Gdy się zagotuje wrzucamy nasze pakunki i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut i gotowe. Wykładamy na deskę,rozwijamy.Uwaga gorące !!! I gotowe.
Przekładamy na talerz i podajemy np. z ryżem,surówką i ulubionym sosem.Smacznego . . . . .
Komentarze