Roladki indycze z pieczarkami

0 (0 ocen)

Polecam

Składniki:

  • Na 4 porcje :
    4 plastry fileta z indyka (ok. 500 g )
    4 plastry wędzonego boczku
    250 g pieczarek
    1 cebula
    pół pęczka natki pietruszki
    sól
    biały pieprz
    olej do smażenia
    szklanka bulionu
    4 wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki indycze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy, rozbijamy tłuczkiem dość cienko, najlepiej zrobić to przez folię.
    Płaty lekko solimy i oprószamy pieprzem.
    Natkę pietruszki, po umyciu osuszeniu drobniutko siekamy.
    Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak samo robimy z pieczarkami.
  • 2. Na łyżce oleju smażymy cebulę przez chwilę, dodajemy pieczarki i dusimy 10 minut. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Każdy płat mięsa posypujemy obficie natką, kładziemy po łyżce farszu z pieczarek i zwijamy roladki, które owijamy plastrami boczku.
    Jeśli mamy boczek ze skórką, odcinamy ją.
    Ruloniki spinamy wykałaczkami.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ze wszystkich stron.
    Przekładamy je do rondelka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki , które nie wykorzystaliśmy do farszu.
    Roladki podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Porady

Fileta kroimy w poprzek włókien. Sos możemy zagęścić łyżką mąki lub zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować