Masa :
700 ml śmietany cukierniczej ( jeśli użyjecie kremówki to potrzeba będzie 1 l plus cukier do smaku i ewentualnie żelatyna)
250 g serka mascarpone
1.Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty.
( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
2.Masa :
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
3.Polewa :
W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
4.Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.
Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem.
Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
Komentarze