Wuzetka

  • wyświetlono: 1143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

moja pierwsza ale nie ostatnia wuzetka, do której użyłam śmietany cukierniczej

IMG_20200815_103145

Składniki

Biszkopt :
6 jajek ( M )
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka ( z lekkim czubkiem ) proszku do pieczenia
2 łyżki ( czubate ) domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru

Masa :
700 ml śmietany cukierniczej ( jeśli użyjecie kremówki to potrzeba będzie 1 l plus cukier do smaku i ewentualnie żelatyna)
250 g serka mascarpone

Polewa :
1/3 kostki masła
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
3 łyżki ( czubate ) kakao
1/3 szk cukru

Dodatkowo :
350 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki
poncz lub inny płyn do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka

  • 1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
    Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
    Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
    Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty.
    ( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
  • 2. Masa :
    Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
    ( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
  • 3. Polewa :
    W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
    Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
  • 4. Przełożenie :
    Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
    Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.
    Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
    Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem.
    Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
    Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastaśmietanana każda okazjędżempolewaświąteczne ciastana specjalne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Lekka wuzetka

Ciasto bardzo puszyste i lekkie...

Torcik Wuzetka

Dodane przez: akrobatka22

Torcik Wuzetka

Klasyczna W-Z na czekoladowym,...

Wuzetka

Dodane przez: Lucyna86

Wuzetka - łatwy przepis

Choć wygląda, jak tradycyjna wuzetka,...

TORCIK a'la W-zetka

Dodane przez: kiciax1

TORCIK a'la Wuzetka

TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku...

Wz

Dodane przez: ilka

Ciasto Wuzetka

Kolejny przepis ze zbiorów rodzinnych.

Ciasto wuzetka z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto wuzetka z borówkami

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE