1.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Wsypać mąkę, mąkę kartoflaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość zmiksować. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić placek i przekroić na dwa blaty. Mocno nasączyć herbatą z rumem.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl gotującej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Wymieszać delikatnie z serem. Do tego dodać przestudzoną żelatynę. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do stężenia masy.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę, śmietankę i cukier puder. Rozpuścić wszystkie składniki przy ciągłym mieszaniu. Gdy polewa lekko przestygnie wyłożyć na placek. Posypać wiórkami z białej czekolady i ponownie odstawić do lodówki.
Komentarze